Sunn, gratis skolemat på videregående hver dag!

Mette elever lærer bedre

  • Et sunt, gratis skolemåltid til elevene i videregående skole
  • Skolekantiner eid av fylket, som tilbyr god og sunn mat

Hver eneste skoledag går over 60.000 grunnskoleelever til skolen uten mat i sekken. Inkluderer man videregående elever, nærmer tallet seg 130.000. Hadde alle disse bodd på samme tettsted, ville det vært Norges 5. største by. Det er et faktum som bør plage oss politikere. 

Løsningen er ikke å be foreldre «skjerpe seg.» Det er ikke tilfeldig hvilke barn som møter opp på skolen uten mat. Og det er ikke tilfeldig at deres foreldre sannsynligvis hadde det på samme måte da de gikk på skolen. Helse går i arv. Mat er en viktig del av helsa vår. 

Vår jobb som politikere er å legge til rette for at folk kan leve gode, sunne liv. Da må løsningen være en styrking av fellesskapet, og et skolemåltid hver dag.

God og sunn mat gir energi i hverdagen. Vi vet at et måltid på dagen gir et bedre læringsmiljø. Samtidig bidrar det til økt konsentrasjon, og et bedre utbytte av undervisningen gjennom hele skoledagen. Om man ikke spiser, eller spiser for lite eller næringsfattig, blir læringen svakere. 

For Arbeiderpartiet er like muligheter for alle en kjernesak. Vi mener samfunnet er sterkere i felleskap. Elevens læring ikke skal bestemmes av foreldrenes lommebok eller om tiden strakk til å lage en matpakke før skolen. Når hverdagen er hektisk, bør alle kunne stole på et godt måltid på skolen. 

Derfor vil vi ha et gratis skolemåltid for alle elever på videregående skoler i Viken. Med et fokus på sunn og næringsrik mat, kan vi gi bedre trivsel og læring for alle. Fordi mette elever lærer bedre.

Saken fortsetter under bildet.

Tallerken med to brødskiver, agurk og et glass melk

Det trenger ikke være vanskelig. Grovt brød, pålegg og grønsaker er en sunn norsk skolelunsj.

Tonje Brenna er Arbeiderpartiets førstekandidat i Viken. Hun har planen klar:

Jeg vil gjerne beskrive hvordan vi i Viken ønsker å innføre gratis skolemat for over mer enn en femtedel av landets videregående elever. Vi vet at det er mulig, for i Østfold har man allerede kommet godt i gang. 

Økonomien – ordningen skal være helfinansiert av det offentlige fra første stund. Det handler om prioriteringer. Fylkeskommunen har ingen skattemyndighet, men vi har mulighet til å prioritere. 

Innholdet – ordningen må være god, sunn og enkel. Temperaturen på maten bestemmer ikke hvorvidt magen metter. Man blir ikke smartere av hummerbisque enn av en brødskive med godt og sunt pålegg, med frukt og grønt på siden. Men alle er tjent med et sosialt og sunt måltid.  

Logistikk – ordningen skal være i skolens egen regi, innenfor de rammene skolen selv har. De skolene som har kantiner kan enkelt implementere en gratisordning som en del av tilbudet de allerede har. De skolene som har kokkelinjer og avanserte kjøkken skal selvsagt få lov til å benytte seg av disse hvis de ønsker det. 

Lærerne – ordningen skal aldri ta av lærerens tid. På samme måte som fokuset på varm mat og kokkekrav er et blindspor, er antydningen av at lærerne skal bytte ut undervisning med matlaging en fullstendig avsporing. Lærerne skal bruke sin tid på nettopp det å være lærere. La meg være garantisten mot noe annet. 

Skolemat har blitt et viktig tema i valgkampen. Få andre saker får frem skillene mellom høyresiden og mitt eget parti bedre. Der de ønsker foreldrefinansiering, vil vi at felleskapet tar ansvar. Der de vil ha økte forskjeller mellom rik og fattig, vil vi jobbe for like muligheter for alle. Der de fint kan leve med tomme matbokser, sier vi «velbekomme – håper det smaker». 

Tonje Brenna ute i fint sommervær